Livestreaming af foredrag fra Årus Universitet

Kom og bliv klogere på aktuelle naturvidenskabelige emner.

Der er gratis adgang til foredragene. Alle dage kl. 18.50 – 21.00

– Cafeen er åben i pausen, og der kan købes kaffe og kage.

Einsteins relativitetsteori

Tirsdag d. 4. febuar 2020.

Foredrag ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

I foredraget vil du, ved hjælp af simple animationer, få indsigt i nogle af relativitetsteoriens mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den, der beskriver de fysiske størrelser, at lysets bane gennem rummet er krum og at tyngdekraften påvirker lysets farve.

Kvantecomputeren

Tirsdag d. 18. febuar 2020

Foredrag ved professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Hvis du tror at kvantecomputere kun er fremtidsdrømme og tankespin, så duk op til dette foredrag. Efter en intro til kvantefysikkens verden, vil du høre om en ny ”kvanterevolution” som udvikler teknologier der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Det er bare en virus

Tirsdag d. 3. marts 2020

Foredrag ved overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut 

De er overalt, virus: det mindste smitstof som trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. De fleste af dem er fredelige, men en del af dem giver sygdom, og det er nogle af dem du vil høre om: ”de grove”, ”de utilpassede”, ”de klamme” og ”de virkelig syge”. Dem der rammer os mennesker. Dem vi bør kende. Hør de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne tænker.

Fremtidens natur

Tirsdag d. 10. marts 2020

Foredrag ved professor i økologi Jens-Christian Svenning, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. 

Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger bør vi satse på?

Dybhavet – nyt fra en ukendt verden

Tirsdag d. 31. marts 2020

Foredrag ved professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. 

Havbunden er Jordens største bioreaktor. Under overfladen lever ingen dyr – det er mikroorganismernes verden. Hop ombord på avancerede ubådsrobotter når to af verdens førende forskere afslører helt uventet liv i undergrunden og på de største havdybder.

Ig Nobel Prize: first laugh, then think

Tirsdag d. 14. april 2020 (sprog: Engelsk)

Lecture by the founder of the Ig Nobel Prize, Marc Abrahams, and three price winners. 

The Ig Nobel Prize is awarded for “peculiar research” that at first make us laugh and then think deeply. Attend this lecture for a humour-filled dive into the prize-winning research that are creative, unlikely and bizarre, though still serious.

Rask og glad – tak dine unikke mikrober

Tirsdag d. 21. april 2020

Foredrag ved professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet. 

Hør om ny forskning som viser, hvordan vi hver især med en sund livsstil og et naturligt forhold til vores mikrober – bakterier, vira, svampe, arkæer og bakteriofager – kan berige og forstærke vores uundgåelige mikroorganismer, så de optimerer vores immunforsvar, fordøjelse, energi og mentale balance.

Foredragene foregår i Søauditorierne i Århus, og livestreames til mere end 200 steder i landet. Foredragene er ikke offentlig tilgængelige på nettet – hverken mens de afvikles eller efterfølgende. Så oplevelsen her i UKB er unik og kan ikke gentages senere.

Deltagere kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via SMS eller Twitter, og det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange som muligt.