Livestreaming af foredrag fra Århus Universitet forår 2021

Tirsdage kl. 18.50-21.00. Der er gratis adgang til alle foredragene (dog ikke d. 16-04-2021).

Cafeen er åben i pausen.

Den 09. februar: 'Yngre med årene' (aflyst pga. Corona)

Foredrag ved professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet og leder af CFAS.

Forskning viser at ikke bare din livsstil, men også din livsindstilling, er med til, i et vist omfang, at bestemme, om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du kan forsinke aldringen af dine celler og dermed af din krop.

Den 23 februar: 'Sære sanser' (udsat til 11. maj pga. Corona)

Foredrag ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet.

Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser vi er udstyret med. Hør om hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser, der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse, der er meget langt fra vores egen.

Den 2. marts: 'Vandet under vore fødder' (aflyst pga. Corona)

Foredrag ved Esben Auken vicedirektør i GEUS og adjungeret professor i geofysik ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Vand er forudsætningen for vores liv på Jorden, om vi drikker det, bader i det eller vander afgrøder. Forskere har udviklet nye måder at scanne jorden for vandførende jordlag, som er afgørende for at sikre os rent grundvand og en bæredygtig brug af det.

Den 9. marts: 'Big Bang og det usynlige univers' (aflyst pga. Corona)

Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke, hvad det er. Uden det mørke stof ville vi og livet imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for, hvad det usynlige univers egentlig består af?

Den 16. marts: 'Pandemier i de sidste 200 år' (aflyst pga. Corona)

Foredrag ved professor i folkesundhed Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet.

Hvad vi kan lære af at kigge tilbage på de seneste 200 års pandemier? Fx influenzapandemierne som har hjemsøgt os i mere end 130 år og de store udbrud af kolera, polio, mæslinger, kighoste og ebola der har mange træk tilfælles med egentlige pandemier. Og hvad vi kan lære af de nye matematiske modeller, som skal forsøge at forudsige hvordan fremtidige epidemier udvikler sig? Hvordan ender covid-19-pandemien?

Den 13. april: 'Magtfulde mikrober der gavner dig' (udsat til 18. maj pga. Corona)

Foredrag ved professor i genom forskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet.

Bliv klogere på den nyeste forskning om de bakterier, svampe og virus som lever i og på hver enkelt af os livet igennem. De styrker vores modstandskraft mod farlige mikrober, beskytter os mod kroniske sygdomme og påvirker vores hjerne og stofskifte positivt.

Den 20. april: 'Smagen af øl' (Forlænget til kl. 21.30 pga. smagsprøver) (aflyst pga. Corona)

Foredrag ved brygmester Zoeran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg laboratorium. 

Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.

Entre: 30 kr.